Wat doet een veiligheidscoördinator?

De veiligheidscoördinator stelt een aantal documenten op die hem erbij helpen de veiligheid op de werf te coördineren. 

Onze aanpak

Ontwerpfase
In de ontwerpfase stelt de veiligheidscoordinator-ontwerp het veiligheid- en gezondheidsplan op en brengt nadien aanpassingen aan bij ontwerpwijzigingen. Alle relevante informatie ivm veiligheid wordt over aan de verschillende tussenkomende partijen overgemaakt en opmerkingen worden schriftelijk doorgegeven aan de betrokkenen. Vervolgens opent en beheert hij een postinterventiedossier. Indien hij niet de coördinatie tijdens de verwezenlijkingfase van het bouwwerk deed, draagt hij op het einde van zijn opdracht alle coördinatiedocumenten over aan de opdrachtgevers. 

Uitvoeringsfase
Tijdens de uitvoeringsfase past de veiligheidscoördinator-verwezenlijking het veiligheids- en gezondheidsplan aan van zodra er een wijziging wordt aangebracht tijdens de uitvoering. Ook hier maakt hij alle relevante informatie ivm veiligheid over aan de verschillende tussenkomende partijen en deelt schrijftelijk zijn opmerkingen mee. 

In sommige gevallen houden we tevens een coördinatiedagboek bij of wordt een coordinatiestructuur samen geroepen. Hij vult het postinterventiedossier aan met alle informatie die voor het uitvoeren van latere werkzaamheden aan het bouwwerk van belang zijn. Hij draagt tenslotte bij de voorlopige oplevering van de werken alle geactualiseerde documenten over aan de opdrachtgever. 

Bij grote bouwwerken (>= 500 m²) adviseert de veiligheidscoördinator de opdrachtgever tijdens de ontwerpfase over de overeenstemming van offertes van verschillende aannemers. We houden hierbij rekening met het veiligheids- en gezondheidsplan en op eventuele gebreken betreffende veiligheid. Bij grote werven waar de vermoedelijke duur van de werkzaamheden langer is dan 30 werkdagen en waar meer dan 20 werknemers tegelijkertijd aan het werk zijn of waar het vermoedelijk werkvolume groter is dan 500 mandagen, dient een coördinatiedagboek bijgehouden te worden.

Verwezenlijkingsfase
Tijdens de verwezenlijkingfase noteert de veiligheidscoördinator de tekortkomingen van de tussenkomende partijen en stelt de opdrachtgever hiervan in kennis. Hij noteert eveneens de opmerkingen van de aannemers. 
Op het einde van zijn opdracht draagt de veiligheidscoördinator alle documenten over aan de opdrachtgevers.